Siapakah orang itu??? Khamis, Nov 23 2006 

Assalamualaikum wbt.

Siapakah orang yang MANIS senyumanya?
Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang
yang ditimpa musibah lalu dia kata “Inna lillahi wainna illaihi rajiuun.”
Lalu sambil berkata,”Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini”,
sambil mengukir senyuman.

Siapakah orang yang KAYA?
Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada
dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini.

Siapakah orang yang MISKIN?
Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada
sentiasa menumpuk – numpukkan harta.

Siapakah orang yang RUGI?
Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan
namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan.

Siapakah orang yang paling CANTIK?
Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling LUAS?
Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati
membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan
saujana mata memandang.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang SEMPIT lagi dihimpit?
Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati
tidak membawa amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya.

Siapakah orang yang mempunyai AKAL?
Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga
kelak kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari
siksa neraka.

Siapakah orang yang KEDEKUT ?
Orang yg kedekut ialah org yg membiar atau membuang email ini begitu
sahaja, malah dia tidak akan menyampaikan pula pada orang lain

~salam ceria selalu

Advertisements

Kisah “Kasih Sayang”, “Kejayaan” dan “Kekayaan”. Khamis, Nov 23 2006 

Assalamualaikum wbt.

Kisah “Kasih Sayang”, “Kejayaan” dan “Kekayaan”.

Seorang wanita sedang keluar dari rumahnya
apabila dia terlihat tiga org lelaki tua berjanggut
panjang danberwarna putih sedang duduk
dihalaman rumahnya.. Dia tidak kenal akan mereka.
Wanita itu bertanya ,”Saya tidak fikir saya mengenali
anda semua,tetapi saya pasti awak semua mesti
sedang lapar. Silalah masuk ke rumah saya dan
makan sesuatu.”

“Adakah suami awak ada dirumah?”, mereka bertanya.
“Tidak”, wanita itu berkata.” Suami saya telah keluar.”

“Jadi, kami tidak akan masuk”, mereka menjawab.
Sewaktu suaminya pulang ke rumah pada petang itu,
wanita itu pun memberitahunya kejadian tersebut.

“Pergi beritahu mereka bahawa saya telah balik dan
menjemput mereka masuk ke dalam sekarang!
Wanita itu keluar dan menjemput ketiga- tiga lelaki
tua itu masuk ke dalam.

“Kami tidak akan masuk ke dalam rumah bersama-sama”
mereka menjawab “Mengapa begitu?” wanita itu ingin
tahu.Salah seorang dari lelaki tua itu pun menerangkan:
“Namanya ialah Kekayaan,” Dia berkat sambil menunjuk
kearah kawan yang seorang lagi,” Dia adalah Kejayaan,
dan saya adalah Kasih Sayang.”

Dia menyambung lagi,” Sekarang masuklah semula ke
dalam rumah dan berbincanglah dengan suami awak,
siapakah di antara kami bertiga yang kamu ingin jemput
ke dalam rumah. “Wanita itu pun masuk semula ke dalam
dan memberitahu suaminya perkara tersebut. Suaminya
berasa sungguh gembira.

“Bagusnya!!” dia berkata.”Kalau macam tu jemputlah
Kekayaan masuk. Biar dia masuk dan mengisi rumah kita
dengan Kekayaan!”Isterinya tidak bersetuju.

“Abang, kenapa pula kita tidak menjemput
Kejayaan?”Kebetulan , menantu perempuan mereka juga
sedang mendengar perbualan itu dari satu sudut rumah
yang lain. Dia lalu menyampuk dan memberikan
pandangannya:

“Bukankah lebih baik sekiranya kita menjemput Kasih
Sayang? Rumah kita ini pasti akan diselubungi dengan
Kasih Sayang!”

“Biarlah kita mengikut nasihat menatu kita tu,” kata
suami itu kepada isterinya.

“Keluar dan jemputlah Kasih Sayang sebagai tetamu
kita.”

Wanita itu pun keluar dan bertanya kepada tiga lelaki
tua, “Yang mana satu diantara kamu adalah Kasih
Sayang? Silalah masuk dan tetamu kami.”Kasih Sayang
bangun dan mula berjalan ke arah rumah. Kedua-dua
lelaki yang lain juga bangun dan megikutinya. Terperanjat,
wanita itu pun bertanya kepada Kekayaan dan Kejayaan:

“Saya cuma menjemput Kasih Sayang, mengapa kamu
juga ikut sekali?”

Mereka semua menjawab:”Jika awak menjemput samada
Kekayaan atau Kejayaan yang lain akan tunggu diluar,
tetapi oleh kerana awak telah menjemput Kasih Sayang,
kemana-mana sahaja dia pergi, kami akan pergi
bersamanya.

Dimana ada Kasih Sayang, disitu juga ada
Kekayaan dan Kejayaan!”

~salam ceria selalu

PENEMUAN SAINTIFIK TENTANG BAHAYA BABI Khamis, Nov 23 2006 

PENEMUAN SAINTIFIK TENTANG BAHAYA BABI
  Posted on Fri 02 Dec 2005 by MiraKimura (178 reads)
Allah berfirman di dalam Al-Quran: “Sesungguhnya Allah mengharamkan kepadamu bangkai, darah dan daging babi.” (Surah Al-Baqarah ayat 173) Dengan dalil ini jelaslah kepada kita bahawa daging babi dan produk-produknya diharamkan oleh Allah secara mutlak ke atas umat Islam. Setiap perkara yang diharamkan Allah pasti mempunyai sebab dan rahsianya.

Penyakit Dan Jangkitan Daripada Babi

Daniel S. Shapiro, M.D., Pengarah Clinical Microbiology Laboratories, Boston Medical Center, Massachusetts dan juga merupakan Penolong Profesor Perubatan di Pathology and Laboratory Medicine, Boston University School of Medicine, Massachusetts, merumuskan terdapat lebih daripada 25 penyakit yang boleh di jangkiti dari babi.243 Di antaranya ialah:

• Anthrax
• Ascaris suum
• Botulism
• Brucella suis
• Cryptosporidiosis
• Entamoeba polecki
• Erysipelothrix shusiopathiae
• Flavobacterium group IIb-like bacteria
• Influenza
• Leptospirosis
• Pasteurella aerogenes
• Pasteurella multocida
• Pigbel
• Rabies
• Salmonella cholerae-suis
• Salmonellosis
• Sarcosporidiosis
• Scabies
• Streptococcus dysgalactiae (group L)
• Streptococcus milleri
• Streptococcus suis type 2 (group R)
• Swine vesicular disease
• Taenia solium
• Trichinella spiralis
• Yersinia enterocolitica
• Yersinia pseudotuberculosis

Kajian yang dibuat oleh Alix Fano (M.A.), Murry J. Cohen (M.D.), Marjorie Cramer (M.D.,F.A.C. S.), Ray Greek (M.D.), dan Stephen R. Kaufman (M.D.) mendapati antara penyakit-penyakit ini ada yang boleh membawa maut, sebagai contoh leptospirosis. Ia boleh menyebabkan kerosakan hati dan buah pinggang.

Babi Dan Pandangan Tokoh-Tokoh Perubatan China

Orang-orang Cina banyak membuat pengamatan dan kajian tentang babi dan sesetengah pandangan mereka dibukukan untuk pengetahuan umum. Sebagai contoh dalam sebuah Jurnal Kesihatan Cina yang amat terkenal suatu ketika dahulu iaitu Yan Show Tan disebutkan, “Di saat kematian, perasaan takut akan memasuki hati babi dan nafasnya yang terakhir memasuki hempedunya. Semua daging adalah berkhasiat melainkan daging babi. Jangan makan dagingnya.”

Di zaman Dinasti Tang terdapat seorang tabib yang amat terkenal bernama Sun See Mao. Beliau hidup sampai ke umur 100 tahun dan mengarang sebuah buku yang bertajuk Sheh Shen Lu (Catatan-Catatan Kesihatan). Di antara isi-isinya ialah, “Daging babi merangsang penyakit-penyakit lama, menyebabkan kemandulan, penyakit sakit tulang dan asma.”

Di zaman Dinasti Ming pula, terdapat seorang tabib yang bernama Lee Shih Ch’en. Beliau amat dihormati dan mengarang 50 jilid buku-buku perubatan atau Materia Medica dan berhubung daging babi beliau berkata, “Ia boleh mendatangkan kesan berbahaya.”

Secara umumnya tokoh-tokoh China zaman dahulu melarang seseorang memakan daging babi disebabkan pelbagai kemudaratan yang boleh menimpa ke atas manusia yang memakannya.

Virus-Virus Baru Keluaran Babi

Jangkitan kuman virus influenza pada tahun 1918 telah membunuh lebih kurang 20 juta manusia di seluruh dunia. Ada yang menganggarkan mangsa-mangsanya yang sebenarnya berjumlah 40 juta orang. Mengikut beberapa kajian, kuman virus yang menyebabkan epidemik ini datang dari babi-babi di Amerika. Ia menjangkiti tentera-tentera Amerika pada Perang Dunia I dan tentera-tentera ini kemudiannya membawa dan menyebabkan jangkitan di negara-negara lain. Kajian ke atas spesimen-spesimen mangsa menunjukkan, punca wabak ini adalah daripada kuman virus yang datangnya daripada babi.

Alix Fano, pengarang buku Lethal Laws – Animal Testing, Human Health and Environmental Policy, merangkap Pengarah Medical Research Modernisation Committee mengesahkan, kuman-kuman virus dari babi mampu berubah dan menjadi lebih berbahaya (mutations) dari masa ke semasa. Pada bulan Mac, 1997, ahli-ahli sains Britain melaporkan penemuan kuman berbahaya retroviruses PERVS dari babi. Virus ini membiak di dalam tabung uji yang mempunyai sel-sel buah pinggang manusia dan ia merebak melalui cecair yang ada pada tubuh manusia dan ini menyebabkan ia mudah menjangkiti orang lain.

Pada bulan November, 1997, Dr. Robin Weiss dari Chester Beatty Laboratory, London mengesahkan kewujudan virus PERV di dalam babi. Penemuan ini menyebabkan Kerajaan British mengharamkan kesemua aktiviti pembedahan pemindahan alat / organ dari babi kepada manusia. Pada bulan Ogos 1997, pakar-pakar sains dari Australia menemui satu lagi virus baru yang menjangkiti babi sebelum menyerang manusia. Ia amat berbahaya kepada manusia dan belum pernah ditemui sebelum ini dan dikenali sebagai virus menangle dari kumpulan paramyxovirus.

Secara umumnya, sejak tahun 1997, ahli-ahli sains menemui beberapa kuman virus keluaran babi yang boleh menjangkiti manusia. Kuman-kuman ini belum pernah ditemui sebelum ini, antaranya ialah,

• Porcine Torovirus.
• Porcine Rotavirus (Variant 4F).
• PRRS (Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome Virus).
• H3N2 Swine Flu Virus.

Babi Mengubah Virus Ke Tahap Berbahaya

Dalam Journal of Virology 1997 dilaporkan kajian yang dilakukan oleh 12 orang pakar-pakar sains yang dipimpin oleh Dr. Yoshihiro Kawaoka dari Universiti Wisconsin. Penemuan mereka jelas menunjukkan pada kerongkong babi terdapat sel-sel tertentu yang mampu mengubah pelbagai kuman virus kepada bentuk yang berbahaya. Pakar-pakar sains menganggap babi sebagai mixing vessel atau ‘tempat pelbagai kuman bertakung sebelum diubah ke bentuk yang berbahaya.’ Mengikut kajian itu juga virus binatang yang biasanya tidak menjangkiti manusia akan bertukar menjadi kuman yang berbahaya yang boleh menjangkiti dan membunuh manusia, selepas melalui perubahan di dalam babi. Penemuan ini mampu memberi jawapan kepada punca empat wabak penyakit demam selesema flu yang menyerang dan membunuh jutaan manusia pada abad ini. Ia bermula dengan serangan Spanish flu pada tahun 1918, diikuti dengan Asian flu pada tahun 1957, Hong Kong flu 1968 dan Russian flu pada tahun 1977. Kajian-kajian oleh ahli-ahli sains menunjukkan kuman-kuman pembunuh ini dikeluarkan oleh babi sebelum menjangkiti manusia sejagat, terutamanya wabak pada tahun 1918.

Tambahan dari itu, BBC News Online bertarikh 29 Oktober, 1999 melaporkan virus babi menjadi punca berlakunya wabak yang paling teruk dalam sejarah dunia moden pada tahun 1918. Ahli-ahli sains juga mendapati wabak yang menyerang Hong Kong baru-baru ini juga berkemungkinan besar berpunca dari virus babi.

Mengikut Dr. Virginia Hinshaw, Dekan di Graduate School Universiti Wisconsin-Madison, virus sentiasa berubah kepada bentuk yang lain dan babi merupakan satu takungan yang mampu mengubah virus flu kepada bentuk yang lain itu. Yang membimbangkan ialah, sistem pertahanan manusia tidak mampu menangkis serangan dari virus-virus ini.

Tambahan dari itu, terdapat virus dari keluarga HIV yang wujud di dalam babi. Virus ini di bawa oleh DNAnya dan ia tidak boleh dipisahkan. Profesor Robin Weiss, seorang pakar dalam bidang virologi dari Institut Kajian Kanser, London berkata, ” Babi mempunyai banyak kuman virus. Salah satu masalah yang perlu kita hadapi ialah babi mempunyai kuman retrovirus yang boleh menjangkiti manusia. Ia tidak dapat dibuang dari babi kerana ia dibawa oleh benih DNAnya. Retrovirus ini adalah dari keluarga yang sama dengan kuman HIV.”

Babi Dengan Masalah Yang Berterusan

Sejak dari zaman dahulu lagi tokoh-tokoh tabib China dari Dinasti Tang dan Ming mengingatkan manusia tentang bahaya daging babi. Kemudian pada abad kedua puluh, terutamanya di sekitar tahun 50an, dunia dikejutkan dengan cacing trichina dari babi yang menjadi penyebab kepada penyakit trichinusis. Tidak ada ubat yang boleh membunuhnya ketika itu. Di Amerika, amaran terpaksa dikeluarkan tentang bahaya memakan daging babi, sebagai contoh, amaran yang dikeluarkan oleh Dr. Glen Shepard dalam Washington Post bertarikh 31 Mei 1952. Pada hari ini, masalah trichinusis telah dapat diatasi namun timbul pula kuman-kuman baru seperti virus flu yang lebih berbahaya yang boleh menyebabkan wabak yang membunuh di seluruh dunia. Apabila Allah mengharamkan sesuatu, ia pastinya suatu yang keji dan memudaratkan.

Note: (Diterbitkan dalam Majalah i bagi bulan Ogos, 2004, terbitan Karangkraf)

Nukilan,
Dr. Danial bin Zainal Abidin (M.B.Ch.B., Universiti Alexandria)
Pengarah Urusan Danial Zainal Consultancy (M) Sdn. Bhd. dan
Penulis bagi PTS Publications & Distributors Sdn Bhd

Ini citer pasal Sumayyah. Ala yang lagu Hijjaz tue……=) Khamis, Nov 23 2006 

Sumayyah bint Khabbab

One of the most noble examples of muslim womanhood and the first martyr of Islam was the female companion Sumayyah Bint Khabbab (may Allah be pleased with her). She was one those who stood fast and resolute upon the worship of Allah alone when the muslims were few and their success was only through patience upon the truth . An excerpt of her biography [radi’Allahu anha] follows. The Biography of the companion of Allah’s Messenger [sall’Allahu aleihi wa salam] Sumayyah Bint-Khubbab as found in the Al-Isabah [vol 8 ./189-190] of the noble scholar and imam of hadith Ibn Hajar al-Asqalani [rahim’Allah] with additional details taken from ‘at-Tabaqat al-Kubra ‘of Ibn- Saad Volume 8 pg 193. “She is the mawla of Abu Hudhaifah ibn Al-Mughirah ibn Abd’Allah ibn Amr ibn Makhyum, mother of Ammar ibn Yasir. She was the seventh one to accept Islam. Abu Jahl tortured her by stabbing her in the private parts and she died as a result of that. Therefore she was the first ‘shaheedah’ (martyr) in Islam. Yasir was a slave to Abu Hudhaifah, so Abu Hudhaifah married him to Sumayyah and they had Ammar, and Abu Hudhaifah freed his slave. Yasir and his wife and his son were all from the earliest people to accept Islam. Ibn Ishaq stated in his ‘Maghazi’ that some men from the family of Ammar ibn Yassar narrated that Umm Ammar was punished by the family of al-Mughira because of her Islam. And she refused to leave Islam [and so she was punished ] until they killed her. The Prophet [sall’Allahu aleihi was salam] used to go to Ammar, his mother and his father when they were being punished at al-Abtah, during the month of Ramadhan in Mecca. He [sall’Allahu aleihi was salam] would say ” Be patient oh family of Ammar- your appointed destination is Jannah.” Mujahid said “The first ones who showed their Islam in Mecca were seven: the Messenger of Allah [sall’Allahu aleihi was salam], Abu Bakr, Bilal, Khatab, Suhaib, Ammar, Sumayyah.” As far as the Messenger of Allah [sall’Allahu aleihi was salam] and Abu Bakr then their people prevented them from being harmed. As for the others, they [the mushrikin] seized them, dressed them in a suit of armor and cooked them in the sun. Abu Jahl came to Sumayyah and stabbed her with a spear in her private parts. Abu Shaibah and the author Jarir and Mansur and Mujahid… stated it is mursal with an authentic chain.

Ibn Sa’d narrates with an authentic chain on the authority of Mujahid that the first shaheed in Islam was Sumayyah, the mother of Ammar ibn Yasir. And she was a small old woman. And Abu Jahl was killed on the day of Badr. The Messenger [sall’Allahu aleihi was salam] said to Ammar: “Allah has killed the one who has killed your mother.”

Solat Kita…….. Khamis, Nov 23 2006 

Assalamualaikum wbt.

Subject: Solat Kita……..

Nota ini saya terima dari rakan saya…….. rasanya sesuai untuk
bahan bacaan kita hari nie…..
Sekadar proses ulangan untuk kita semua……. …
Semoga kita boleh mencapai peringkat solat yang diterima oleh
Allah S.W.T.

Assalamualaikum semua,

Makin lama hidup sepatutnya makin banyak dan makin meningkat
amalannya. Kalau mula-mula tak pernah solat, sekarang ni semakin
rajin mencecah dahi ke sejadah.

Sembahyang ni pulak boleh digolongkan kepada 7 peringkat.

Daripada 7 peringkat ni, 3 saja yang sah Allah terima, 1
terpulang pada Allah terima atau tidak. Dan yang baki 3 lagi, Allah rejects habis, alangkah sia-sianya buat penat saja.

Tetapi ada sesiapa yang terdetik tak nak sembahyang langsung?
Padah tak sembahyang lagi besar, kekal abadi dalam neraka.

Anyway mari kita sama-sama baca apakah 7 peringkat sembahyang
ini:-

1. Sembahyang orang jahil

Fardhu ain tak pass, syarat sah sembahyang tak ingat, rukun
dengan sunat masih confuse. Dah tu tak berusaha pulak nak belajar.
Inilah dia orang beramal tanpa ilmu.

Hakikatnya: Dia ni macam tak sembahyang. Amalannya tertolak
walaupun duduk dekat saf yang paling depan ataupun baca surah
yang panjang.

2. Sembahyang orang lalai

Fardhu ain dah clear, tapi bila mula saja angkat takbir ‘xpdc’
otakpun bermula. Sekejap teringat, sekejap melayang-layang,
sampaikan barang yang hilang pun boleh terjumpa balik dalam sembahyang.

Punyalah banyak yang difikirkan dalam kepala,tiba- tiba saja dah
toleh kanan,toleh kiri…….. selesai.

Hakikatnya: Fizikalnya sembahyang tetapi akal dan hatinya tidak.
Allah hadiahkan neraka Wail untuk orang yang lalai dalam
sembahyangnya.

3. Sembahyang bukan kerana Allah

Kita sembahyang sebab Allah suruh kita sembahyang, tapi ada pulak
orang sembahyang atas sebab lain contohnya nak ambil hati bakal
mak ayah mertua atau segan dengan member2 dan sebab2 lain.

Hakikatnya: Allah tolak sembahyang yang bukan didirikan
keranaNya,kecuali bila dah bertaubat dan menyesal sungguh-sungguh.

4. Sembahyang orang mujahadah

Bila sembahyang kenalah khusyuk, hati kena sentiasa ingat Allah.
Jadi dia paksa2kan hati untuk hadir dalam sembahyang. Bila mula
nak melayang ke lain, cepat2 disentap balik. Jadinya sekejap
khusyuk sekejap tidak. Zahirnya nampak tenang sembahyang tapi
batinnya jenuh berperang dengan syaitan dan nafsu.

Hakikatnya: terpulang pada Allah nak ampun atau nak azab. Orang
kategori ini kena banyak istighfar dan perbaiki lagi badahnya.

5. Sembahyang orang soleh

Makna pada bacaan sembahyang dihayati oleh akalnya, fikirannya
cuba diseiringkan dengan apa yang disebut oleh lidahnya.
Fikirannya tak melayang tapi nikmat sembahyang tidak terasa
olehnya.

Hakikatnya: Inilah sembahyang minimum yang perlu diusahakan
supaya selamat di sisi Allah dan ia juga dapat mencegah diri
daripada melakukan perbuatan keji dan mungkar.

6. Sembahyang para wali

Perbuatan seiring dengan kefahaman dan penghayatan. Waktu ruku’
dan sujud benar-benar rasa hina dan rendah diri di hadapan Tuhan.
Bila berdoa, rasa diri benar2 lemah dan mengharap. Sembahyang
dapat dihayati dan dinikmati rasanya.

Hakikatnya: Bukan saja dijamin selamat, nikmat sembahyang yang
tidak terucap juga dapat dirasai.

7. Sembahyang para nabi dan rasul

Sembahyang seorang hamba yang tenggelam dalam keagungan
Allah……tak dapat digambarkan indah dan nikmatnya… ….

So, tingkat mana solat kita?

5 Strategi Kejayaan Dan Kekayaan!!! Isnin, Nov 20 2006 

5 Strategi Kejayaan Dan Kekayaan

1.Sikap

Jika hanya ada satu sahaja faktor penentu kejayaan dalam apa juga yang anda lakukan, ialah sikap. Einstein mengatakan bahawa sikap 99% adalah penentu kejayaan atau kegagalan seseorang.

Anda mestilah mempunyai sikap yang positif dalam apa juga yang anda mahu lakukan, jika anda mahukan kejayaan.

Samada anda berjaga, hendak melelapkan mata, bekerja – apa juga yang anda buat, anda mestilah tanamkan sikap positif. Apabila sesuatu perkara tidak menjadi seperti yang anda harapkan, anda sepatutnya terus bersikap positif. Jika anda bangun lewat, jangan merasa bosan, sebaliknya anda harus berfikiran positif dan berkata kepada diri anda sendiri “ ok, hari ini aku terlewat bangun, sekarang aku perlu lakukan yang terbaik untuk hari ini”.

Saya tidak percaya bahawa mereka yang berjaya pada hari ini boleh mencapai tahap itu tanpa mempunyai sikap yang baik dan positif.

Sebenarnya lebih mudah untuk berfikiran negatif, dan untuk pengetahuan anda untuk berfikiran positif memerlukan sedikit usaha. Tampalkan satu nota di atas meja anda, di dalam kereta, cermin dibilik air yang tertulis “SIKAP”. Apabila anda melihat nota itu, berhenti sejenak dan berfikir tentang perkara yang sudah berlaku pada hari itu, dan jika ada masanya anda merasa tidak berfikiran positif, fikirkan semula dan teruskan kerja yang anda lakukan.

Jika anda bersikap positif, semua perkara yang anda lakukan akan menjadi lebih mudah. Jika ada perkara yang anda tidak suka lakukan, jangan biarkan sehingga pada saat akhir, bahkan lakukan perkara tersebut dahulu dan fikirkan “Saya mahu menyiapkan kerja ini sampai siap kemudian saya boleh buat kerja yang saya suka !”. Cubalah teknik ini dan anda pasti akan merasa perbezaannya.

2. Ambil tindakan

Ini merupakan satu isu yang besar kepada ramai orang, mereka mempunyai idea bisnes yang baik, mereka memberitahu kepada kawan-kawan tentang bisnes yang hendak dimulakan, kawan-kawan menjadi positif dan menyokong. Kemudian mereka beritahu kepada beberapa orang lain sehinggalah menjadi senyap begitu sahaja.

Jika anda mempunyai idea yang bagus tidak menjadi masalah, tetapi anda perlu membuat tindakan. Kemudian apabila anda sudah mula melakukan sesuatu, anda perlu mengambil beberapa lagi langkah seterusnya sehinggalah mencapai kejayaan.

Jika anda mempunyai peluang atau idea pada masa ini, mungkin sesuatu yang sudah lama anda fikirkan, berhenti bercakap dan berfikir tentangnya – BUAT SAHAJA.

Saya mempunyai ramai sahabat yang datang berjumpa dan bercakap tentang idea-idea bisnes seperti seolah-olah mereka yang menyuruh saya melakukan bisnes tersebut. Saya boleh menolong mereka, beri cadangan tetapi yang menyedihkan ialah 90% daripada mereka tidak pernah membuat tindakan. Jika anda tidak membuat tindakan, anda menafikan hak anda untuk satu kejayaan.

3. Tukar Bagaimana Anda Diprogramkan

Sejak dari bangku persekolahan lagi kita selalu terfikir seperti yang selalu diberitahu oleh orang-orang dewasa bahwa “ belajar pandai-pandai dan dapatkan kerja yang baik”. Harap anda jangan tersalah anggap, saya fikir apabila kita disekolah kita perlu belajar apa yang perlu kemudian buka bisnes anda sendiri!

80% jutawan pada hari ini mencapai impian mereka dengan memulakan bisnes sendiri. Mungkin anda sudah sedia maklum, jika anda benar-benar mahukan kebebasan kewangan, masa depannya ialah dengan memulakan perniagaan sendiri.

Sudah tentu bisnes sendiri harus menanggung risiko, dan boleh mengurangkan risiko tersebut dengan memulakannya secara sambilan, dan gunakan teknik yang saya tunjukkkan dengan modal yang kecil, tetapi ganjarannya amat banyak dan menguntungkan.

4. Tuliskan Apa Yang Anda Fikirkan

Saya tidak kisah berapa baik memori yang anda ada, tetapi mengapa perlu dibiarkan sahaja. Mengapa perlu menanggung risiko jika terlupa sesuatu yang penting? Tuliskan perkara yang ada difikiran anda menolong melegakan otak anda yang sarat dengan maklumat. Apabila anda menulisnya anda tidak perlu takut jika terlupa pada masa yang diperlukan.

Jika anda mempunyai idea – tuliskan.

Jika anda mempunyai masalah – tuliskan.

Apabila anda menulis sesuatu masalah, anda akan dapati bahawa anda boleh berfikir dengan lebih jelas, dan satu masa nanti perkara tersebut dapat diselesaikan. Teknik ini nampak mudah, tapi jika anda mula menggunakannya, anda pasti akan lihat perbezaannya kelak.

 

5. Tetapkan matlamat dan impian

Jika anda tidak mempunyai sasaran, anda tidak akan dapat apa-apa. Anda mesti mempunyai matlamat, anda perlu tahu kemana destinasi anda, berusaha untuk mencapainya dan sentiasa ingat akan impian anda. Saya berjumpa dengan ramai orang yang mungkin tidak faham tentang konsep ini yang berkata “impian aku ialah untuk menjadi jutawan dalam masa 5 tahun” tetapi apabila anda tanyakan bagaimana untuk mencapainya, mereka hanya diam sahaja.

Anda mesti mempunyai matlamat jangka panjang, untuk tempoh 5 tahun akan datang, kemudian anda perlu berusaha untukmencapainya, kemudian tetapkan matlamat jangka pendek yang lebih mudah dicapai contohnya matlamat setahun, sebulan dan seminggu.

Saya harap 5 strategi diatas dapat menolong anda berjaya dengan lebih mudah dan cepat.

 

Rabu, Nov 1 2006 

Free money making opportunity. Join Cashfiesta.com and earn cash.

Jangan simpan kuku panjang Rabu, Nov 1 2006 

Hmmmmm…..

The Truth


Jangan simpan kuku panjang walaupun hanya 1 mm
atau pun hanya jari
kelingking Bagi orang Islam adalah tidak sesuai
berkuku panjang atas apa
alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan
kesucian dan ia juga bukan
budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk
beristinjak.
Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya
mempunyai anak yang bodoh atau
pun degil dan suka melepak sebab diberi makan
bahan kotor yang berada di
kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan
seperti memerah santan kelapa,
buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu
pun yang di ajar pun tak
akan boleh diterima masuk ke dalam kepala.
Percayalah.


Pasal tabiat berkuku panjang inilah
yang membuatkan orang Melayu mundur
dan tidak berjaya. Syarikat Melayu
yang bangkrap dan rugi teruk adalah
kerana mempunyai pekerja dan pemilik yang
berkuku panjang.


Untuk yang bujang beringatlah. Kalau hendak
cari pasangan dan hendak anak
yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita
atau lelaki yang sentiasa
berkuku pendek. Insya-Allah.


And additional info, kuku panjang mempunyai
sejenis kuman seperti yang
terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli.
Kuman tersebut tidak akan
hilang walaupun kita mencuci tangan
dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah
berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan
diri sendiri.


Wallahu’alam bissawab.

~ saya sekadar menyampaikan, sesungguhnya berpesan-
pesan demi kebaikan
~

DOSA YANG LEBIH BESAR DARI BERZINA Rabu, Nov 1 2006 

DOSA YANG LEBIH BESAR DARI BERZINA

Pada suatu senja yang lengang, terlihat seorang wanita berjalan terhuyung-hayang. Pakaiannya yang serba hitam menandakan bahawa ia berada dalam dukacita yang mencekam.

Tudung kepalanya menangkup rapat hampir seluruh wajahnya tanpa hias muka atau perhiasan menempel di tubuhnya. Kulit yang bersih, badan yang ramping dan roman mukanya yang ayu, tidak dapat menghapus kesan kepedihan yang telah meroyak hidupnya.

Ia melangkah terseret-seret mendekati kediaman rumah Nabi Musa a.s. Diketuknya pintu perlahan-lahan sambil mengucapkan salam. Maka terdengarlah ucapan dari dalam “Silakan masuk”. Perempuan cantik itu lalu berjalan masuk sambil kepalanya terus menunduk. Air matanya berderai tatkala ia berkata, “Wahai Nabi Allah. Tolonglah saya. Doakan saya agar Tuhan berkenan mengampuni dosa keji saya.” “Apakah dosamu wahai wanita ayu?” Tanya Nabi Musa a.s. terkejut. “Saya takut mengatakannya.” Jawab wanita cantik. “Katakanlah jangan ragu-ragu!” Desak Nabi Musa.

Maka perempuan itupun secara ketakutan bercerita, “Saya… telah berzina”. Kepala Nabi Musa terangkat, hatinya tersentak. Perempuan itu meneruskan, “Dari perzinaan itu saya pun…lantas hamil. Setelah anak itu lahir, langsung saya… cekik lehernya sampai… mati,” ucap wanita itu seraya menangis sejadi-jadinya. Mata Nabi Musa pun berapi-api. Dengan muka berang ia mengherdik, “Perempuan celaka, pergi kamu dari sini! Agar siksa Allah tidak jatuh ke dalam rumahku kerana perbuatanmu. Pergi!”… teriak Nabi Musa sambil memalingkan muka kerana jijik.

Perempuan berwajah ayu dengan hati bagaikan kaca membentur batu hancur luluh segera bangkit dan melangkah surut. Dia menangis terangguk-angguk dan keluar dari dalam rumah Nabi Musa. Ratap tangisnya amat memilukan. Ia tak tahu harus ke mana lagi hendak mengadu. Bahkan dia tak tahu ke manakah kakinya untuk melangkah. Bila seorang Nabi saja sudah menolaknya, bagaimana pula manusia lain bakal menerimanya? Terbayang olehnya betapa besar dosanya, betapa jahat perbuatannya.

Sepeninggalannya, Malaikat Jibril turun mendatangi Nabi Musa. Sang Ruhul Amin Jibril lalu bertanya, “Mengapa engkau menolak seorang wanita yang hendak bertaubat dari dosanya? Tidakkah engkau tahu dosa yang lebih besar daripadanya?” Nabi Musa terperanjat. “Dosa apakah yang lebih besar dari kekejian wanita penzina dan pembunuh itu?” Maka Nabi Musa dengan penuh rasa ingin tahu bertanya kepada Jibril. “Betulkah ada dosa yang lebih besar daripada perempuan yang hina itu?” “Ada!” jawab Jibril dengan tegas. “Dosa apakah itu?” tanya Musa yang kian keliru. “Orang yang meninggalkan solat dengan sengaja dan tanpa menyesal. Orang itu dosanya lebih besar daripada seribu kali berzina”.

Mendengar penjelasan ini Nabi Musa kemudian memanggil wanita tadi untuk menghadap kembali kepadanya. Ia mengangkat tangan dengan khusyuk untuk memohonkan keampunan kepada Allah untuk perempuan tersebut. Nabi Musa menyedari, orang yang meninggalkan sembahyang dengan sengaja dan tanpa penyesalan adalah sama saja seperti berpendapat bahawa sembahyang itu tidak wajib dan tidak perlu atas dirinya. Bererti ia seakan-akan menganggap remeh perintah Tuhan, bahkan seolah-olah menganggap Tuhan tidak punya hak untuk mengatur dan memerintah hamba-Nya. Sedangkan orang yang bertaubat dan menyesali dosanya dengan sungguh-sungguh bererti masih mempunyai iman di dadanya dan yakin bahawa Allah itu ada, di jalan ketaatan kepada-Nya. Itulah sebabnya Tuhan pasti mahu menerima kedatangannya.

Dalam hadis Nabi SAW disebutkan : Orang yang meninggalkan solat lebih besar dosanya dibandingkan dengan orang yang membakar 70 buah Al-Quran, membunuh 70 nabi dan bersetubuh dengan ibunya di dalam Kaabah. Dalam hadis yang lain disebutkan bahawa orang yang meninggalkan solat sehingga terlewat waktu, kemudian ia mengqadanya, maka ia akan disiksa dalam neraka selama satu huqub. Satu huqub adalah lapan puluh tahun. Satu tahun terdiri dari 360 hari, sedangkan satu hari di akhirat perbandingannya adalah seribu tahun di dunia.

Demikianlah kisah Nabi Musa dan wanita penzina dan dua hadis Nabi, mudah-mudahan menjadi pengajaran bagi kita dan timbul niat untuk melaksanakan kewajiban solat dengan istiqomah (berterusan)

kecemasan akibat gejala “puting tut tutt” Rabu, Nov 1 2006 

1 September 2004.
>  Hospital Ampuan Rahimah Kelang.
>
>
>  Beribu-ribu kaum wanita telah mendapatkan rawatan pesakit luar
> manakala
>  terdapat juga yang dirujuk kepada rawatan kecemasan akibat gejala
>  “puting tut tutt” yang lebam dan kempis. Mengikut kajian pihak NGOK
>  sindrom ini
>  adalah diakibatkan oleh kesan kenaikan cukai tembakau dan menyebabkan
>  perokok telah berhenti merokok. Mereka yang ketagihan puting rokok
>  telah menukar tabiat itu kepada put… tut ut isteri mereka.
>
>  “mula2 makcik suka pakcik buat macam tu, dah lama dah dia tak
>  buat macam tu” kata Makcik Kiah.”tapi ni dah kira melampau.. lepas
> makan
>  je..  nak isap… sampai anak kecik makcik pun komplen tak nak isap
>  susu badan lagi sebab bau jering”.
>
>  “sakit puting akak ni dekkkkk,,, ada ke lepas makan sambal belacan
> dia
>  nak isap”… paneh puting akak.” keluh Kak Eton.
>
>  “abisssss nak buat camana, harga rokok naik.. abang terpaksa leeee
> buat
>  macam tu .. lepas gian” Kata Pak Karim
>
>  NGOK berkata menurut bancian serta kajiselidik yang dijalankan…kes
>  ini akan mengakibatkan kerugian berbillion ringgit setahun kerana
> sektor
>  kedai makan dan restoran akan ditutup kerana lelaki lebih suka makan
> kat
>  rumah sebab depa senang nak isap put tut tutt…

Laman Berikutnya »