Fenomena kena tindih… kepercayaan dan kebenaran..

Just to share…
aku baca segmen pengalaman menyeramkan dalam book and readings, byk sgt
orang dok citer pasal pengalaman kena tindih ni……. betul ker kena tindih
disebabkan gangguan makhluk seperti jin atau hantu?

Orang ramai describe kena tindih seperti takleh gerakkan seluruh badan,
hujung jari, terasa berat kat dada… nampak mender2 pelik2 (hantu, makhluk
hitam dan sebagainyer) …..

kalau aku tanya sini, mesti ramai jawab pernah kena…. aku pun jujur pernah
ader pengalaman kena ‘tindih’ ni masa skolah menengah dulu…aderla dalam
3-4 kali jugak…masa tu aku sedar… boleh bukak mata separuh….. aku tau
aku sedar… tapi takleh gerak… kadang2 geram, sbb takleh gerak….. pastu 5
minit baru leh gerak…. aku dulu pun takut… mmg ingat kena hempap
dah…lps boleh gerak tu seram sejuk jer…

tapi, setelah aku masuk U belajar pasal tubuh badan manusia….. barula aku
tau kebenaran dia….

ni aku nak citer sket pasal fenomena hempap/tindih atau nama medical nyer
‘sleep paralysis’

Sleep paralysis atau dimelayukan ‘lumpuh waktu tidur’… adalah condition
yang terdiri daripada of course la paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara). ….

temporary paralysis ni selalu berlaku bila time2 nak tido (hypnagogic
paralysis)
atau baru2 bangun dari tido (hypnopompic paralysis)

ok, normal badan manusia bila tido, bila masuk stage tidur yang nyenyak
atau REM (rapid eye movement
….. waktu nyenyak ni, bijik mata kiter gerak2)
stage…. otak akan bagitau badan kita suruh rehat… so, badan kiter kira
macam switch off kejap…. REM atonia (tader muscle tone)……

ok, otak kiter pun ader switch off button…. dipanggil reticular activating
system (RAS)…… bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS
ni… so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) jer
yang on…. kirenyer screensaver laaa or hibernate…

so, bila kita bangun, RAS switched on balik…… kita sedar fully awake
state…. tapi kadang2, electrical signal tak diactivate kan oleh otak suh
switch on balik badan kiter….  maka masa tu laa badan kita lumpuh
seketika… before otak activate balik….
mmg menakutkan tapi benar….

tapi paralysis tu tak semestinyer complete atau full. .kadang2 partial atau
sebahagian jer.. .tu ader yang boleh gerakkan ibu jari, tp badan lain lumpuh etc….

dan lagi satu, sleep paralysis ni selalu jugak datang skali dengan
hallucinations (halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi
pelik2), visual (nampak mender bukan2) atau tactile (deria sentuhan, terasa
mender sentuh/hempap dll..)

sebab2 atau mender2 yang boleh menyebabkan sleep paralysis:
1. tidor dalam posisi terlentang terlalu lama
2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)
3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidor la ni… penat sgt)
4. stress yang byk kat otak… masalah keluarga, kewangan bla2
5. pertukaran gaya hidup secara tiba2 ( macam biasa dok rumah jer, tetiba
esok gi panjat gunung, kayuh beskal…. heheh extreme sgt contoh aku ni)
6. orang yang ader penyakit narcolepsy