Nilainya Seorang Ibu atau Isteri…

Best baca sampai abis!!!. It’s true.
To share..Dari Ilham seorang lelaki…

Wanita adalah insan istimewa, biarkan mereka terus membebel,
merengek atau mengilai seperti pontianak. Seburuk-buruk perangai
wanita, ia akan terus melekat di hati kita selagi hayat di kandung badan…”
Ibu,
ibu… engkau lah ratu hari ku…..”
Bagaimana rasanya sehari tanpa ibu? I dunno lah anak-anak
sekarang,
tetapi when i was small, sekiranya emak tiada, semua jadi serba
tidak kena!
Usahkan seminggu, dua hari sahaja dia tiada dirumah, hidup
bagaikan dah tak
bermakna. Memanglah, mula-mulanya emak keluar rumah, hati melonjak
HAPPINESS!!!

Kalau mak tak ada, telinga boleh lega sebab if she’s around, for
sure 24 hours tak habis-habis berleter…. pottttt peeettt pooottt
peettttt, boleh pecah eardrums. And if mak menjerit, boleh
bergegar isi
perut. Silap gaya, tingkap pun boleh tercabut…
And if mak takde, BangZaiiiiii!!! MerdeKa!!! FreeDoMmmmmm!!! Can
do whatever!!! Boleh main bleyblade sampai senja, boleh tido rumah
kawan, boleh chatting sampai nak terkeluar biji bola mata, boleh
bergayut kat talipon ngan “dear” sampai subuh and paling shiookkk, boleh
ponteng solat!!

But, the happiness does not long last. Masuk hari ke-2 dah terasa
kehilangan. Sepi betul rasanya bila tak mendengar leteran mak.
Rumah jadik sesepi-sepinya cam “haunted village”. Pada ketika itulah
baru kita sedar bahawa leteran mak yang seperti murai, sebenarnya penyeri
rumah.
Tanpa leteran itu, semunya seperti MATI…
Without mum, hidup ni tak ada cabaran, not challenging, no
suspense.
Balik kul braper pun, takde orang nak membebel, takde orang nak
pulas telinga. Our life graph becomes very the monotenous, then we
realised, jari jemari mak yang suka cubit dah memiat telinga rupanya menjadikan
hidup lebih bermakna. Pendek kata, biarlah mak membebel sepanjang hari.

Biarlah
dia menjentik telinga. Tanpanya, hidup tidak berseri dan tak
bererti. Demikianlah besarnya erti seorang EMAK, IBU, UMMI, MUMMY, MAMA in
our life!! Kau Isteri Ku…. Bezanya antara ibu zaman dulu dengan
ibu zaman skarang … Ibu sekarang tidak mencubit atau memiat telinga
anak-anak. Itu mungkin one of the reason why anak-anak tak berapa takut and at
times, hanya memekakkan telinga setiap
kali ibu memberi “ceramah percuma”. Mungkin anak-anak tak terasa
kehilangan or boleh jadi melompat keriangan bila ibu takde kat
rumah (for instance if she’s gone for a short holiday). Budak-budak sekarang
ramai kawan, banyak caranya mereka mengisi waktu. They will go for
movies, clubbing, or most to most lepak kat happening places.. As for me
is different, if my wife is not at home, rumah boleh jadik porak
peranda.
Memang true, jika isteri ada dirumah, kepala slalu pening.
Pantang kalau isteri ada kat rumah and i’m
off duty, sure at times boleh membuat kepala berserabut. Kalau
madame takde kat rumah, alangkah tenteramnya hidup ini. Boleh buat apa yang
kita suka.

Boleh belengkar kat depan TV tanpa sebarang gangguan mental dah
fizikal. Pendek kata, FreeeDoMmmmm lah!! But hairan bin ajaib, when dia
betul-betul pergi meaning “She’s Gone”, aku pulak terasa separuh mati. Sehari
dua memanglah shiookkkk, no once shouting from the kitchen for help,
no one to komen this and that, no one to criticise. Everything will be smooth… Tapi, masuk hari ketiga,
i felt something is missing. Lebih-lebih lagi bila tuala mandi dah
berbau ‘assshheemmmm’, tak tahu mana nak carik yang baru. Colgate gigi
dah abis, tak tahu kat mana dia stock up. Air suam dah abis, malas nak
boil… Masuk hari ke-4, rindu mula terasa. Eventhough kat office, ramai yang
cun melecun, wajahnya yang dah ditatap sejak tarikh bernikah itu juga
yang mengetuk pintu hati. Memang lah dia tak se-cun SITI NURHALIZA but
the smile
yang ikhlas, forever melekat kat hati and sukar ada pengganti.

Apabila rindu mencengkam, semuanya jadi tak tentu arah. Tengok TV
citer best pun jadik tak best. Nasik bungkus faberite jadik tak
faberite. Makan kat 5 star hotel jadik rasa macam makan kat kedai AA. Lebih-lebih
lagi bila laundry basket dah makin bertimbun ngan baju kotor, fresh sluar dalam pun dah abis utk dipakai.
Toilet dah mula licin berdaki…lantai dah berbelak, tak dimop…Every
nite, very the lonely, baring atas katil nengok ceiling blindly… bila
lonely gini, baru lah rasa benar kesepian. Jangan kata sebulan atau setahun….
belum seminggu isteri takde kat rumah, aku dah terasa separuh pengsan.
Bila bersendirian begini, dan terasa malam begitu dingin, barulah kita
sedar betapa pentingnya seorang wanita
bernama isteri…

So guys out there… jgn buli isteri kita. Kalau boleh, tolong dia
buat kerja rumah. Bukan dok depan TV every weekend baca paper. Apa
ingat dorang ni sumer kuli ke?! Maid ker?!! Kan dia tu bini kita, best
fren kita, sweetheart kita… Ingat duit hantaran yang kita kasik dia masa
nikah dulu cukup ker nak bayar gaji dia seumur hidup??!! And furthermore, kan
sama2 keja carik rezeki, sama jugak lah buat keja rumah. Kadang2 bila
poket kita sesak, tak ingat ker dialah orang yang paling terdekat kita nak
kenyeng-kenyeng duit. Tak kesian ker nengok bini kita. Dah ler
satu hari keja kat office, balik kena buat keja rumah lagi… penat tau!!

Kalau aku lah diberi peluang jadik seorang wanita… tak rela!!!
So to all mums and wives out there… life will be meaningless
without you mothers)….uuwaaaaaaaa!!

sayangi la kaum perempuan krn tanpa mereka anda kehilangan
sesuatu,hargai mereka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!